02 Prenosniki

Prenosniki ali prenosni računalniki

Prenosniki, prenosni računalniki ali notesniki so manjši in lažji prenosljivi osebni računalniki, katerih oblika ohišja spominja na odprto knjigo. Za razliko od namiznega osebnega računalnika ima vgrajeno baterijo, ki omogoča uporabo tudi brez električnega napajanja iz omrežja. Trajanje avtonomije brez zunanjega napajanja je odvisno od kapacitete baterij in porabe električne energije. Glede na naše izkušnje baterija velikosti od 12 do 18 inčev omogoča uporabo do 10 ur.

Nekoč je veljalo, da so prenosniki precej manj zmogljivi od namiznih računalnikov, vendar se njihova zmogljivost povečuje. Prenosniki imajo vgrajeno večino tipičnih komponent namiznih računalnikov, vključno z zaslonom, tipkovnico, kazalnimi napravami (touchpad, znan tudi kot trackpad, ali iskalno paličico) in zvočniki.

Prenosni računalniki dajejo zagon vaši domišljiji in izražanju samega sebe ne glede na to, ali pogosto potujete, radi igrate računalniške igre ali obožujete glasbo. Opremljeni so namreč z najnovejšo tehnologijo procesorja, grafike, prikazovanja in zvoka, ki so na voljo pri številnih najpametnejših zasnovah prenosnih in konvertibilnih računalnikov.

Zaslon LCD je lahko sestavni del klasičnega računalnika ali pa dodaten večji zaslon v kombinaciji s prenosnim računalnikom. Cenovno ugodni in največkrat uporabljeni so tisti, ki imajo diagonalo zaslona 60,47 centimetra (23,8 inch).

V segmentu domačih uporabnikov nudimo pestro izbiro prenosnikov Asus in Lenovo, v segmentu poslovnih uporabnikov pa prenosnike Lenovo, HP in Dell. Poslovni uporabniki potrebujejo dodatne priključke in podstavek za prenosnik, ki jih prenosniki za domače uporabnike nimajo. Paziti moramo tudi pri izbiri svetlečega ali nesvetlečega zaslona.
prenosniki

Tablični računalnik

Ko postane prenosnik prevelik, se kupci odločijo za tablico. Tablični računalnik omogoča veliko, glede na vaše želje pa lahko tablica z dodatki popolnoma nadomesti prenosnik.

V tem segmentu ima večina tablic operacijski sistem Android. Pri računalnikih in prenosnikih prevladuje operacijski sitem Windows, ne gre pa spregledati uporabnike z operacijskim sistemom Apple. Pri nobenem pa ne smemo pozabiti na antivirusno zaščito.

Z večanjem števila zaposlenih se pojavi potreba po serverskem okolju. Ta mora omogočati vse nastaviteve za normalno poslovanje podjetja, z večplastnim varovanjem in shranjevanjem podatkov, ki so temelj za delo z ene ali več lokacij.

Z nakupom dela strežniških sistemov IBM je Lenovo postal eden vidnejših igralcev tudi na tem področju. Da pa ne spi na starih lovorikah, dokazuje s svojo strežniško linijo RD, ki predstavlja kompromis med ceno in kakovostjo.